Το φυσικό δικαίωμα των παιδιών για ζωή και ελευθερία

 

serpetiniΌποιος γράφει, μικρός, μεγάλος, άντρας, γυναίκα, ένα αγοράκι ή ένα κοριτσάκι, έχει ένα δικό του μάτι που αντικρίζει τον κόσμο, τη φύση, τις ανθρώπινες σχέσεις, τα γεγονότα της καθημερινότητας. 

Το «παιδικό» βιβλίο με  τον τίτλο ΙΟΚΑΣΤΗ, Η ΣΤΑΧΤΟΠΟΥΤΑ ΤΟΥ  ΣΗΜΕΡΑ, είναι από τη μια μεριά παιδικό γιατί  είναι γραμμένο από παιδί και από την  άλλη  γιατί απευθύνεται σε άλλα παιδιά. Είναι  δηλαδή ένα βιβλίο συζήτησης σε μια ομάδα  παιδιών που το καθένα απ’ αυτά έχει τις δικές του βιωματικές  εμπειρίες, τη δική του ανατροφή, τις ωραίες στιγμές της χαράς αλλά και τα κλάματα, και τον ψυχικό πόνο  που νιώθει όταν μια παιδική του αστοχία  τιμωρείται βάναυσα.

Γράφοντας αυτή την ιστορία, το παιδί-συγγραφέας, ένιωσε το ίδιο πιο δυνατό, πιο τολμηρό αψηφώντας μ' αυτό τον τρόπο τις προκλήσεις που καθημερινά αντιμετώπιζε. Η γραφίδα του δηλαδή λειτούργησε ψυχοθεραπευτικά. 

Από αυτή την ψυχοθεραπευτική άποψη η έκδοση του βιβλίου ΙΟΚΑΣΤΗ, Η ΣΤΑΧΤΟΠΟΥΤΑ ΣΗΜΕΡΑ, απ’ τις εκδόσεις Ελευθεριάδη «Σύγχρονη Πέννα» κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να συμπληρωθεί η παιδική λογοτεχνία γραμμένη από παιδιά για παιδιά εμπλουτίζοντας την βιβλιογραφία πάνω στην κακοποίηση των παιδιών και την παραβίαση του φυσικού δικαιώματός  τους  για ζωή κι ελευθερία. 

Κάλλια Ελευθεριάδου-Υπεύθυνη Εκδόσεων "Σύγχρονη Πέννα"