Ένας "φίλος" στο πιάτο μας

exofyllo 1Μια εικόνα που πέφτει στα μάτια μας αντιπροσωπεύει μια πραγματικότητα, άλλοτε ζωντανή και ηλιόλουστη κι άλλοτε σκοτεινή, γεμάτη αμφιβολίες που δεν μας αρέσει καθόλου. Στο λαγό του παραμυθιού μας ζωντανεύει η εικόνα της χαράς, της ευκινησίας, της δημιουργικότητας. Κι από την άλλη, η εικόνα του ισορροπημένου κοινωνικά ανθρώπου, με τη δουλειά του, την ευφυΐα και την εργατικότητά του που ξέρει να μοιράζεται με τους άλλους, με το κοντινό και ευρύτερο περιβάλλον του αλλά προπάντων με τους φίλους του ό, τι καλό, χρήσιμο και ωφέλιμο έχει φτιάξει στη ζωή του. Οι άλλοι άνθρωποι είναι το σημείο αναφοράς της δράσης της ίδιας της ζωής του.

Ο λαγός μας με το δυνατό μυαλό του, την ασίγαστη φιλοδοξία του να πετύχει στην επαγγελματική του κλίση, χωρίς να το θέλει, μας κάνει να σκεφτούμε πόσο πετυχημένος μπορεί να γίνει εκείνος που βάζει στόχους στη ζωή του. Τα σκαλοπάτια της επιτυχίας είναι κοπιαστικά και ο λαγός μας χρειάζεται πολλές φορές να επιδείξει επιμονή και θάρρος.  Τα καταφέρνει.

Η ζωή και το παράδειγμά του μας φέρνει μάλιστα ακόμα πιο κοντά σ’ εκείνο που ο Λέων Τολστόι έχει γράψει: «Το να θέλεις να γίνεις πλούσιος είναι ανόητο αν δεν ξέρεις να μοιράζεσαι τα πλούτη σου μ’ εκείνους που σε έχουν ανάγκη».  Οι παιδικοί φίλοι του λαγού πανηγυρικά κάνουν την εμφάνισή τους λίγο πριν δύσει η ιστορία μας για να μας χαρίσουν υπέροχες στιγμές αγάπης, αφοσίωσης και θαυμασμού. Φίλοι ανιδιοτελείς στο πρόσωπο των οποίων ο λαγός μας βιώνει την πραγματική ευτυχία.

Κάλλια Ελευθεριάδου

συγγραφέας