Ο μεταγωγός της ομορφιάς

 

Μόλις έχω τελειώσει ένα βιβλίο με συναρπαστικό περιεχόμενο κι αρχίζω να σκέφτομαι. Σε μια στιγμή πιάνω τον εαυτό μου, με τα μάτια της φαντασίας μου, να φτιάχνει ειδυλλιακές εικόνες που θα ζήλευε ακόμα και ο περίφημος ζωγράφος της παιδικής ηλικίας Γεώργιος Ιακωβίδης. Ανάμεσα στη γεμάτη από αγάπη φυσική κι αυθόρμητη μάνα, και στο όλο χάρη, ομορφιά και αθωότητα παιδί της, βρίσκεται ένα ανοιχτό παραμύθι. Η μάνα διαβάζει με θεατρική τονικότητα και το παιδί ακούει και βλέπει.

Αυτή την εικόνα την έχω αποτυπώσει στη βιωματική μου συνείδηση έντονα και παιδαγωγικά. Βλέπει κανείς δύο ανθρώπους να είναι τόσο πνευματικά ενωμένοι μ' ένα βιβλίο. Αυτή η ενότητα δύσκολα μπορεί να περιγραφεί, ευκολότερα όμως να βιωθεί από τα υποκείμενα αυτής της ψυχικής και πνευματικής σχέσης. Ωστόσο, η δυαδικότητα που εμφανίζεται στη σχέση μάνας και παιδιού έχει πίσω της μια ολόκληρη θεωρία και διδακτική, πώς πρέπει να εξελίσσεται η σχέση γονιού και παιδιού προκειμένου να πετύχει ο παιδαγωγικός ρόλος της οικογένειας και να δοθεί στο παιδί η πιο αποτελεσματική παροχή γνώσης και αγάπης .

Το βιβλίο λοιπόν και ιδιαίτερα το παιδικό είναι ο μεταγωγός όχι μόνο της γνώσης αλλά και του συναισθήματος της ομορφιάς, της επικοινωνιακής γλώσσας, προκειμένου να προετοιμάσουμε μια πετυχημένη ατομική και κοινωνική ζωή.Πιστεύω πως περισσότερο από το φαγητό, το περιποιημένο γλυκό, τα λουλούδια, ένα βιβλίο μας είναι διαχρονικά πιο χρήσιμο, πιο επιλεκτικό, πιο αισθητικό στοιχείο για μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα.

Κάλλια Ελευθεριάδου

Συγγραφέας του βιβλίου "Ο μικρός νοσταλγός"