Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥΣ

 

Εδώ και τρεις δεκαετίες λειτουργεί στην Ελλάδα μια πρότυπη χριστιανική αδελφότητα με τη διακριτική ονομασία «Διακονία Αποφυλακίσεως Απόρων Κρατουμένων και Φυγοποίνων» του ορθόδοξου χριστιανικού Σωματείου «Η ΟΣΙΑ ΞΕΝΗ» που έδρα έχει το Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης.

Εντυπωσιακή είναι χρήση του βιβλικού όρου «Διακονία» που γνώρισε ιδιαίτερη διάδοση στους πρώτους χριστιανικούς αιώνες, κυρίως με την έννοια του γενικότερου προσόντος και δράσης κάθε πιστού χριστιανού, σύμφωνα με την θεϊκή προτροπή «όποιος θέλει να αναδειχθεί μεγάλος μεταξύ σας, πρέπει να γίνει υπηρέτης σας που να σας εξυπηρετεί με αγάπη» (Μάρκος, 10:44). Η εν λόγω Διακονία έχει σημείο αναφοράς τον άνθρωπο που βρέθηκε δικαίως-αδίκως πίσω από τα σίδερα της φυλακής, στερείται του υπέρτατου αγαθού της ελευθερίας, ζει με θλίψη και απόλυτη μοναξιά.  Ο Χριστός που είναι για κάθε χριστιανό το πρότυπο και ο εμπνευστής της συμπεριφοράς μας απέναντι στον πλησίον δίδαξε με τρόπο σαφή και απόλυτο ότι η αγάπη και η θέωση του ανθρώπου περνάει μέσα από τη διακονία του πλησίον, ιδιαίτερα όταν αυτός βρίσκεται σε φυσική ή ψυχική αδυναμία και ανάγκη. Ο Χριστός ανάμεσα στα άλλα μας είπε να επισκεπτόμαστε τους φυλακισμένους, είναι σαν να είναι ο ίδιος ο Χριστός φυλακισμένος και ήρθαμε κοντά του, ήρθαμε να τον επισκεφθούμε (Περισσότερα διάβασε την περικοπή της Κ.Δ.: Ματθαίος, 25:31εξ).

Εμπνευστής και συντονιστής αυτής της θεοφιλούς προσπάθειας, από το 1978 μέχρι σήμερα, είναι ο Αρχιμανδρίτης Γερβάσιος Ραπτόπουλος, καθηγητής Θεολόγος, συγγραφέας πολλών επιστημονικών πραγματειών και τακτικός Ιεροκήρυκας της Εκκλησίας της Ελλάδας. Ο π. Γερβάσιος, να προσθέσω, είναι πνευματικό ανάστημα του αγίου Γέροντα Επισκόπου, πρώην Μητροπολίτη Φλώρινας, Αυγουστίνου Καντιώτη. Πληροφοριακά να πούμε τα εξής: την πρώτη δεκαετία πραγματοποιούνταν επισκέψεις στο Αγροτικό Κατάστημα Κράτησης Κασσάνδρας υπό τη γενική εποπτεία του π. Γερβασίου και τη συμμετοχή πολλών χριστιανών από όλους τους Νομούς της Μακεδονίας, μέχρι και 5.000 τον αριθμό επισκέπτες . Μετά την πρώτη δεκαετία, η «Διακονία» άρχισε να πραγματοποιεί κατ’ έτος επισκέψεις αγάπης σε όλες τις Φυλακές της Ελλάδος, από την Κομοτηνή μέχρι την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και σ’ αυτές τις επισκέψεις προσφέρονταν δέματα με είδη βασικής ανάγκης στον κάθε κρατούμενο χωριστά π.χ. στις 28-12-2008, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Κατάστημα Κράτησης Γρεβενών με τη συμμετοχή 300 συνεργατών της «Διακονίας», όπου ο π. Γερβάσιος διένειμε 330 δέματα στους κρατουμένους μετά το ψυχαγωγικό πρόγραμμα της νεανικής χορωδίας που τον ακολουθεί πάντα και την ομιλία αγάπης του π. Γερβασίου προς τους παρόντες κρατουμένους.

Ο π. Γερβάσιος έχει πραγματοποιήσει επισκέψεις,  με καταθέσεις οικονομικής βοήθειας για απόρους κρατουμένους και διανομή δεμάτων με ποικίλα είδη και σε φυλακές του εξωτερικού: Αιγύπτου, Αλβανίας, Ισραήλ, Μαδαγασκάρης, Μόσχας, Ρωσίας, Νέας Υερσέης και Νέας Υόρκης ΗΠΑ, Κύπρου, Πολωνίας. Επίκειται επίσκεψη σε Φυλακές της Ρουμανίας και έπεται συνέχεια. Κατά τα 32 χρόνια (1978-2009) λειτουργίας της «Διακονίας»  έχουν αποφυλακιστεί 11.300 άποροι μικροποινίτες κρατούμενοι και φυγόποινοι, για τους οποίους καταβλήθηκαν τα δικαστικά έξοδα και μικροποινές τους, αντί του ποσού των 2.900,00,00 ευρώ, ποσό το οποίο προήλθε από τις προαιρετικές συνδρομές φιλανθρώπων Ελλήνων εσωτερικού και εξωτερικού. Οι αποφυλακίσεις γίνονται ανεξαρτήτως φυλής, καταγωγής, εθνικότητας και θρησκεύματος των κρατουμένων.

Έχουν αποφυλακιστεί άποροι κρατούμενοι από 75 διαφορετικές χώρες του κόσμου ορθόδοξοι χριστιανοί, καθολικοί, προτεστάντες, μουσουλμάνοι και λοιπών θρησκειών. Η αγάπη της «Διακονίας» αυτής αγκαλιάζει όλο τον κόσμο, σαν την αγάπη του Χριστού.

Οι αποφυλακίσεις απόρων μικροποινιτών από όλο τον κόσμο συνεχίζονται σε καθημερινή βάση. Τα τηλέφωνά (23920-25866 και 23920-24223) και τα φαξ (23920-25391 και 23920-25478) είναι στη διάθεση όλων των Φυλακών καθημερινά. Και οι επισκέψεις στις Φυλακές όλου του κόσμου συνεχίζονται, σύμφωνα με την παγκόσμια αγάπη που βιώνουν τόσο ο π. Γερβάσιος όσο και οι εξαίρετοι συνεργάτες του, οι οποίοι τον ακολουθούν στο δρόμο αυτό της προσφοράς και της θυσίας. Σύνθημα όλων είναι ο λόγος: «Η ζωή μας είναι σύντομη. Ας βιαστούμε να κάνουμε το καλό στον κόσμο». Και η προσευχή που βγαίνει από την ψυχή όλων  είναι η παρακάτω: «Κύριε, κάνε μας να υποφέρουμε με τον πόνο των άλλων. Δος μας την αγωνία της παγκόσμιας δυστυχίας. Μάθε μας να αγαπάμε αυτούς που δεν αγαπήθηκαν».